Follow Dashboard
Tokens?
TITLE; Tutorial Make Shoutmix Layout
27 June 2011 | 5:56 PM | 10 comments
okay ramai tanya macam mana eeda buat shoutbox punya background tu kan? haa meh sini eeda ajar. TAPI, yang ada ajax float shoutmix je boleh buat, yang takde tu jangan buat tau and korang kena la ada adobe photoshop, sebab senang nak ajar. takde adobe? download la cepat.

lets begin,
tengok code shoutmix float yg korang paste dekat page elements tu. and cari code ni
background:url
kalau tak paham, tengok bawah ni ha.

sila ikut code width dan height anda, bukan code saya okayy?
lepastu bukak la adobe photoshop anda. 

File > New > 
tengok width and height, sama kan dengan atas tadi?

then, dia akan keluar macam ni,


lepas tu tengok kat tepi, tekan ni


lepas tu tengok bahagian atas pulak

nampak kan ? tetap kan 20px, nak ubah pon boleh.

and then, dia akan jadi macam ni. 
nak kecik kan size pon boleh, mcm kat bawah ni.

letak font kat bahagian atas je tau. 

lepastu download dekat photobucket ke, mana-mana jela. kalau aku, dekat blog je. lagi senang. dah dapat url code yg korang buat tadi tu, paste kan balik kat tempat tadi

ha kat situ la, dah faham? dah siap. cuba tengok jadi tak? and korang kena tengok jugak width and height shoutmix korang tu. kang tak center betulkan lah. hoho. nak code ajax float shoutmix? tekan sini .


Old things | New things