Follow Dashboard
Tokens?
TITLE; ouch sakitnya ulser mulut :(
14 May 2011 | 11:50 AM | 5 comments
korang tau kan apa tu ulser mulot?
aku pggl mata ikan. haha
nak ke aku tunjuk gambar? 
rasanya tak payah kot. haha
time kena mmg pergghhh perit gilaaak.
tapi kenapa aku kerap kena ek?

gambar takde kena mengena :p


meh review dekat internet, 
punca kena ulser ialah :

1 Trauma
2 Jangkitan
3 Immune system
4 Pemakanan
5 Kanser

ohh okayy, aku rasa immune system aku la kot kan,
kali ni ulser serang aku lg, kali ni kena 4 bhgn sekali.
  • satu kat tepi bibir belah kanan,
  • satu kat tepi bibir belah kiri.
  • satu kat atas bibir,
  • satu lagi kat bawah bibir

bibir da macam angelina jolie siakk. haha
cuma beza nya angelina jolie seksi, aku plak seksa
da macam mulot negro. cun kan :)
SAKIT SANGAT
asyik cover mulot dgn sapu tangan.
haha, kelakar doe.
ada tips kalau nak hilangkan ulser ni,
biasa yang AKU dengar ialah :


Tips pertama

letak garam kat tempat ulser tu.
takpena cuba, takot :p
dulu aku pernah cuba sekali, 5saat je,
pastu aku nangis. haha
 Tips kedua

guna bonjela.
member sekolah aku dulu suruh try,
sebab duludulu aku pernah kena ulser,
malu gila nak g sekolah.
aku ingat satu dialog , meh bace :

tasya : ida, nape bibir ko besar?
elda   : bibir kitorang mmg macam angelina jolie lah. haha
tasya : tak, maksud aku lagi besar dari biasa.
ida     : woiii, aku kena ulcer la.
tasya : haha, patutla da macam usher aku tengok,           
            eh silap, mcm chris brown. haha. tak pon p.diddy.

*tettt, bayang kan muka aku time tu. haha

elda : sian ko, esok aku bawak bonjela.
ida   : ape bende tu?
elda : ko tataw ke? laaa, utk ulser la, biase aku kena,
          aku letak bnde tu, utk kebas kan bibir.

lepas guna mmg best, rasa mcm biasa, tapi esok nya jadi balik. yela sebab benda ni untuk kebaskan ulser tu je kan .


sapesape yg tak pena tgok ni la bonjela.



Tips ketiga

sapu marjerin .hmm,
aku tak tau apa yang berkesan nya guna marjerin.
sebab bila aku guna macam biasa je rasa . haha



dah tu je aku rasa cara-cara nya yg aku pernah dengar and try.,
tapi aku bertindak untuk guna yang paling hebat.

iaitu GARAM. hellyeahhh!
well, aku takpena cuba untuk tempoh yg lama,
i mean letak garam lama-lama, bukan 5saat.
so ini 1st time aku cuba. ya allah, 
saaaakiiitnyaaaa. laju je airmata aku mengalir,
aku rilek je, letak sampai 5 minit.
tapi aku tengok sama je 2 3 hari ni.
pastu makin banyak yg muncul, kecik2 jela.
kurang vitamin kot badan aku ni. ishh kesian.



btw, semalam blog takleh bukak kan . hoho .


Old things | New things
gambar takde kena mengena :p


meh review dekat internet, 
punca kena ulser ialah :

1 Trauma
2 Jangkitan
3 Immune system
4 Pemakanan
5 Kanser

ohh okayy, aku rasa immune system aku la kot kan,
kali ni ulser serang aku lg, kali ni kena 4 bhgn sekali.

bibir da macam angelina jolie siakk. haha
cuma beza nya angelina jolie seksi, aku plak seksa
da macam mulot negro. cun kan :)
SAKIT SANGAT
asyik cover mulot dgn sapu tangan.
haha, kelakar doe.
ada tips kalau nak hilangkan ulser ni,
biasa yang AKU dengar ialah :


Tips pertama

letak garam kat tempat ulser tu.
takpena cuba, takot :p
dulu aku pernah cuba sekali, 5saat je,
pastu aku nangis. haha
 Tips kedua

guna bonjela.
member sekolah aku dulu suruh try,
sebab duludulu aku pernah kena ulser,
malu gila nak g sekolah.
aku ingat satu dialog , meh bace :

tasya : ida, nape bibir ko besar?
elda   : bibir kitorang mmg macam angelina jolie lah. haha
tasya : tak, maksud aku lagi besar dari biasa.
ida     : woiii, aku kena ulcer la.
tasya : haha, patutla da macam usher aku tengok,           
            eh silap, mcm chris brown. haha. tak pon p.diddy.

*tettt, bayang kan muka aku time tu. haha

elda : sian ko, esok aku bawak bonjela.
ida   : ape bende tu?
elda : ko tataw ke? laaa, utk ulser la, biase aku kena,
          aku letak bnde tu, utk kebas kan bibir.

lepas guna mmg best, rasa mcm biasa, tapi esok nya jadi balik. yela sebab benda ni untuk kebaskan ulser tu je kan .


sapesape yg tak pena tgok ni la bonjela.



Tips ketiga

sapu marjerin .hmm,
aku tak tau apa yang berkesan nya guna marjerin.
sebab bila aku guna macam biasa je rasa . haha



dah tu je aku rasa cara-cara nya yg aku pernah dengar and try.,
tapi aku bertindak untuk guna yang paling hebat.

iaitu GARAM. hellyeahhh!
well, aku takpena cuba untuk tempoh yg lama,
i mean letak garam lama-lama, bukan 5saat.
so ini 1st time aku cuba. ya allah, 
saaaakiiitnyaaaa. laju je airmata aku mengalir,
aku rilek je, letak sampai 5 minit.
tapi aku tengok sama je 2 3 hari ni.
pastu makin banyak yg muncul, kecik2 jela.
kurang vitamin kot badan aku ni. ishh kesian.



btw, semalam blog takleh bukak kan . hoho .


Old things | New things